Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

MÉRETEZÉS

MÉRETEZÉS

Pellet kazán, pellet kályha, pellet égőfej és fűtési puffer tartály méretezés 

Vízteres kazánok és pellet kályhák, légbefúvásos pellet kandallók vagy kályhák, pellet égőfejek illetve a fűtési puffer tartályok helyes méretezéséhez gyűjtöttük össze, az általunk legfontosabbnak ítélt szempontokat. 2009-óta foglalkozunk biomassza tüzelés és fűtéstechnikával, ennek a több mint 10 évnek a tapasztalatait adjuk itt most közre.

Amennyiben a méret választáshoz további kérdéseik vannak, kérjük keressék kollégáinkat az info@ecoheat.hu elektronikus levelezési címünkön vagy a 06 79 / 320-058-as és 06 30 / 284-5365-ös telefonszámokon.
Kérjük, ha írnak nekünk, minden esetben adjanak meg egy telefonos elérhetőséget is, szóban sokszor egyszerűbb és a telefonon elérjük akkor is, ha az e-mail véletlenül elkeveredik.


FONTOS! A fűtőberendezés teljesítményre vonatkoztatott kifűtési kapacitás az ingatlan hőszigeteltségétől függően (homlokzatának és nyílászáróinak hőszigeteltségi színvonalától), az ingatlan alapterületétől és átlagos belmagasságától függ.


Meleg levegő befújásos rendszerű pellet kályhák méretezése
Általános elvként érdemes kezelni, hogy főfűtésként, napi rendszerességű 10-14 órás, teljes teljesítménnyel való üzemelésre a légbefúvásos pellet kályhát nem javasoljuk, kivéve abban az esetben, ha helység vagy ingatlan hőigénye lényegesen kisebb, mint a pellet kandalló névleges hőteljesítménye. Ebben az esetben a fűtendő helység méretéhez képest túlméretezett pellet kályha biztosan nem működik napi szinten, az előzőekben említett óraszámban és teljes terhelésen. (ettől eltérő véleményekkel és leírásokkal is lehet találkozni a piacon, de a gyakorlati tapasztalatok végül is a fenti véleményt támasztják alá)
Ha Ön egy kisebb méretű lakás vagy nyaraló főfűtését mégis egy, a valós hőigényhez igazított meleg levegős pellet kályhával kívánja biztosítani, kérjük vegye figyelembe, hogy 4-5 óra teljes teljesítményen való üzemelés után minimum 1 óra időtartamra szükséges a kályha megállítása, pihentetése és a tüzelőrostély kitisztítása. Különösen igaz ez arra az esetre, ha nem A1-es minőségű, hanem attól magasabb hamu tartalmú A2-es minőségű pellettel kívánja a kályháját üzemeltetni.

Amennyiben a fenti irányelvek figyelembevételével főfűtésben gondolkodik, átlagos (2,5-2,7 m) belmagasságú ingatlanok esetén a következő ökölszabály alapján tervezhet. 
Új építésű
 ingatlanok esetén legalább 60-70 Watt/m2, míg felújított (homlokzati hőszigeteléssel és korszerű nyílászárókkal rendelkező) lakások esetén valamivel magasabb, 90-110 Watt/m2 kályha teljesítményben gondolkodjon. Azonban vegye figyelembe azt is, hogy több helység esetén az ingatlan egy pontján befújt levegő korlátozottan jut el a lakás távolabbi pontjaira, így nem lesz egyenletes a hőmérséklet a lakás teljes területén. 

Régi típusú nyílászárókkal és hőszigetelés nélküli lakások vagy családi házak esetén jóval nagyobb a hőveszteség, így annak érdekében, hogy a leghidegebb hajnalokban is képes legyen a pellet tüzelő berendezés elegendő hőt biztosítani, célszerű minimum 150-180 Watt/m2 hőigénnyre és alapterületre méretezett kályha kapacitásban gondolkodnia. 

Kiegészítő fűtésként hasonló elvek mentén érdemes méretezni, azonban ebben az esetben a fő fűtési rendszer mellett jellemzően kisebb igénybevétel terheli a fűtőberendezést.


Vízteres pellet kályhák és pellet kazánok méretezése
Bármely vízteres központi fűtési rendszerre köthető kazánra, kályhára vagy más típusú hőforrás méretezésére igaz, hogy elsősorban az ingatlan hőigényét kell tudnia kiszolgálni a leghidegebb napokon is.
Amennyiben alul méretezett, akkor a leghidegebb időszakban hiába működik teljes teljesítményen, az ingatlan folyamatosan hűlni fog. Ezzel kapcsolatban érdemes azt is szem előtt tartani, hogy egy vízteres pellet kályha vagy kazán jelentős túlméretezése sem jó megoldás, mert ebben az esetben, különösen az átmeneti időszak kisebb hőigénye idején, a fűtési rendszer hőleadása is jóval kisebb, így a kazán folyamatosan túlfűt, majd leáll, újraindul majd ismét leáll, vagyis nem kiegyenlített teljesítmény mellet fog működni. Romlik a hatásfok és nő a tüzelőanyag fogyasztás is. Ezek alapján azt javasoljuk, hogy a fűtőberendezés tényleges hőteljesítménye legfeljebb 20-30%-al haladja meg az ingatlan valós méretezett hőveszteségét. 

A jelentősebb túlméretezésre egyetlen kivétel van, ha a fűtési rendszerbe egy megfelelő űrtartalmú fűtési puffer tartály is beépítésre kerül, mert ekkor az kiegyenlíti a hőigény ingadozásokat, és lényegében az ésszerűségi határokat figyelembe véve, bármekkora hőteljesítményű kazán vagy kályha beépíthető.
Az összes többi esetben viszont érdemes pontosan számolni és méretezni.

Hogyan is számolunk? 
Amennyiben átlagos (2,5-2,7 m) belmagasságú ingatlanban gondolkodunk, a következő ökölszabály alapján tervezhet. Új építésű ingatlanok esetén a méretezett hőveszteség 40-55 Watt/m2 között számolható, de a pontos értéket az épületgépész tervezőjétől is megkapja. Ha az ingatlan a passzív ház kategóriájának irányába mozdult el, a méretezett hőveszteségre ettől alacsonyabb értéket is kaphat. 
A felújított (homlokzati hőszigeteléssel és korszerű nyílászárókkal rendelkező) lakások esetén valamivel magasabb értékekkel számoljon. Ha 10 cm feletti vastagságú hőszigeteléssel és 3-rétegű nyílászárókkal rendelkezik az ingatlana, akkor 70-80 Watt/m2 méretezett hőveszteségben, ha 10 cm alatti hőszigeteléssel és 2-rétegű hőszigetelt nyílászárókkal felszerelt, akkor 90-110 Watt/m2 méretezett hőveszteségben gondolkodjon. 

Régi típusú nyílászárókkal és külső szigetelés nélküli lakások vagy családi házak esetén jóval nagyobb a hőveszteség, így annak érdekében, hogy a leghidegebb hajnalokon is képes legyen a pellet tüzelő berendezés elegendő hőt biztosítani, célszerű minimum 150-160 Watt/m2 méretezett hőveszteséggel számolnia.

A tényleges beépített kazán vagy vízteres kályha teljesítmény ebben az esetben legfeljebb az előzőekben említett 20-30%-al haladja meg a méretezett hőveszteséget.
A gyakorlati példa legyen egy 100 m2-es jelenleg felújítás alatt álló sátortetős régi típusú családi ház, amelyik a homlokzati 15 cm-es hőszigetelés mellett aljzat és födém szigetelést és új 3-rétegű nyílászárókat is kap. Ebben az esetben a méretezett hőveszteség az ökölszabály szerint 7-8 kW között alakul (100 m2 x 70-80 W/m2). A beépíteni szükséges pellet kályha vagy kazán teljesítmény erre az ingatlanra 10-11 kW körül alakulhat, de egy vízteres pellet kályha esetén érdemes kizárólag a pellet kályha vízoldali teljesítményét figyelembe venni. Vagyis egy 12-14 kW közötti összesített teljesítményű vízteres pellet kályha már elegendő tartalékot biztosít az ingatlanának a biztos kifűtéséhez és gyors felfűtéséhez is. 
Amennyiben a pellet kályháról szeretné a használati meleg víz ellátást is biztosítani, egy indirekt használati meleg víz tartály beépítésével, érdemes néhány kilowattnyi plusz teljesítményt is rászámolnia.

Ha a belmagassága az átlagostól eltérő, akkor az értelemszerűen a fűtött légköbméter mennyiségére is befolyással van, így a szükséges fajlagos hőigényt az Ön ingatlanának valós belmagassága és az említett átlagos 2,5-2,7 m belmagasság egymástól való arányos eltérésével korrigálja azt. Vagyis az előző példa során említett családi ház 3 méteres átlagos belmagassága esetén nagyjából 10%-al érdemes növelni a kazán vagy kályha kapacitását.

FONTOS. A fenti számokat ököl szabályként érdemes használni, valamennyi rátartással is bírnak, de minden egyes ingatlan eltér még a hozzá nagyon hasonlónak tűnő ingatlantól is. Amennyiben Ön ettől pontosabban szeretne méretezni, úgy érdemes épületgépész tervezőhöz fordulnia, aki az ingatlan minden egyes paraméterének ismeretében kiszámolja a pontos méretezett hőveszteséget. 


 

Fűtési puffer tartály méretezés 
Központi fűtésrendszerbe kapcsolt fűtési meleg víz tartályok, melyek a megtermelt és a fűtésre közvetlenül fel nem használt hőenergiát felfogják, tárolják, majd a fűtési meleg víz igénynek megfelelő tempóban betáplálhatók a központi fűtési rendszerbe. A puffer tartályok 150 és 200.000 liter közötti űrtartalomban készülnek. 
Ellenőrzött minőségű acéllemezből készülő tartálytestek, melyeknek a magas szintű hőtároló képességét a 10 cm vastagságú lágy PU szigetelés és a puffer tartályt kívülről teljes egészében lezáró műbőr vagy PVC borítás garantálja.


Egy puffer tartály a legjobb módszer arra, hogy szilárd tüzelésű kazánjából kevesebb tüzelőanyag felhasználásával több energiát hozzon ki. A legfontosabb, hogy puffert bármelyik biomassza alapú fűtési rendszerre kapcsolhat, és bár az egyes tüzelőanyag típusok esetében eltérő módon, de mindenképpen pénzt takarít meg Önnek. A tüzelőanyag felhasználás csökkentésén túl, elsősorban a pellet tüzelésű berendezések esetén a puffer tartály használatának további előnye, hogy az átmeneti fűtési időszakban is kiegyenlített teljesítménnyel és magas hatásfokkal tud működni a fűtőberendezés. Puffer tartály nélkül, a pellet tüzelésű vízteres kályha és kazán átmeneti időben gyorsan felfűt, míg a fűtési rendszer a hideg időszakhoz képest kevesebb hőt igényel, és ennek következtében ekkor nem tudnak kiegyenlített teljesítménnyel működni. A rövid felfűtési szakaszok során többszörösen is ki- és bekapcsolnak.
Ezt a szakaszos üzemet tudja a puffer tartály beépítése és használata kisimítani, kiegyenlíteni. Ekkor a vízteres pellet kályha és kazán kizárólag a puffer tartályban lévő víz hőmérsékletet figyeli és az alapján működik. Ezzel párhuzamosan a fűtési rendszer hőigénye esetén, a szoba termosztát jelzése alapján a főköri keringető szivattyú a puffer tartályból keringeti ki a fűtési meleg vizet a radiátorok vagy a padlófűtési rendszer irányába.


A puffer tartály méretezéséhez használt ökölszabály szerint, faelgázosító kazán esetén legalább 50 liter, vegyes tüzelésű kazán esetén legalább 25-30 liter, apríték vagy pellet tüzelésű kazán vagy vízteres pellet kályha esetén pedig legalább 10-12 liter fűtési puffer tartály kapacitást érdemes a fűtőberendezés kW teljesítményenként számolnia.